Wednesday, February 11, 2009

Silent but deadly

Ku tengah buat servey ttg sesuatu...tetibe aku terjumpe artikel ni...camne ntah boley related ngan topik yang aku ngah servey...mmg jauh giler jaraknye...tp
disebabkab SHARING IS CARING...dan aku rase semua bende ni ade pada korang dan korang byk tak tau ttg bende ni...so aku nak kongsi laaa ilmu ni dgn korang...
Slamat membaca dan selamat beramal...hehehehehehe :p

AWAS!!! ENTRY INI MENGANDUNGI BANYAK FAKTA. BERHATI² KETIKA MEMBACA. KALAU MENGANTUK TIDO AAARRR....hehehehehe :p



Q-dari mana asal kentut?
A-dari gas dalam usus.
gas dalam usus berasal dari udara yg kita telan, gas yang menerobos ke usus dari darah, gas dari reaksi kimia dan gas dari bakteria dalam perut.

Q-apa komposisi kentut?
A-bervariasi. makin banyak udara anda telan, makin banyak kadar nitrogen dalam kentut (oksigen dari udara diaserap oleh tubuh sebelum sampai di usus). adanya bakteria serta reaksi kimia antara asam perut dan cairan usus menghasilkan karbon dioksida. bakteria juga menghasilkan metana dan hidrogen. propors masing-masing gas tergantung apa yang anda makan, berapa banyak udara tertelan, jenis bakteria dalam usus, berapa lama kita menahan kentut. makin lama menahan kentut, makin besar proporsi nitrogen, kerana gas-gas lain terserap oleh darah melalui dinding usus. orang yang makannya tergesa-gesa kadar oksigen dalam kentut lebih banyak kerana tubuhnya tidak sempat menyerap oksigen.

Q-kenapa kentut berbau busuk?
A-bau kentut kerana kandungan hidrogen sulfida & merkaptan. kedua bahan ini mengandung sulfur (belerang). makin banyak kandungan sulfur dalam makanan anda, makin banyak sulfida & merkaptan diproduksi oleh bakteri dalam perut & makin busuklah kentut anda. telur & daging mempunyai peranan besar dalam memproduksi bau busuk kentut. kacang-kacang berperanan dalam memproduksi volume kentut bukan dalam kebusukannya.

Q-kenapa kentut menimbulkan bunyi?
A-kerana adanya vibrasi lubang `anus` saat kentut diproduksi. kerasnya bunyi bergantung pada kecepatan gas..

Q-kenapa kentut yg busuk itu hangat & tidak berbunyi?
A-salah satu sumber kentut adalah bakteria. fermentasi bakteria & proses pencernaan memproduksi panas, hasil sampingannya adalah gas busuk. ukuran gelembung gas lebih kecil dan hangat dengan produk metabolisme bakteria yg berbau busuk. ini kemudiannya menjadi kentut, walau hanya kecil volumenya,tapi sbd (silent but deadly)


Q-berapa banyak kentut diproduksi sehari?

A-rata-rata setengah liter sehari dalam 14 kali kentut.

Q-mengapa kentut keluar melalui lubang dubur?
A-kerana density-nya lebih ringan, kenapa gas kentut tidak melakukan perjalanan ke atas? tidak demikian. gerak peristaltik usus mendorong isinya ke arah bawah. tekanan di sekitar `anus` lebih rendah. gerak peristaltik usus menjadikan ruang mempunyai tekanan, sehingga memaksa isi usus, termasuk gas-nya untuk bergerak ke kawasan yang bertekanan lebih rendah, iaitu sekitar `anus`. dalam perjalanan ke arah `anus` gelembung-gelembung kecil bergabung jadi gelembung besar. kalau tidak ada gerak peristaltik, gelembung gasakan menerobos ke atas lagi, tapi tidak terlalu jauh, kerana bentuk usus yg rumit & berbelit-belit.

Q-berapa waktu yang diperlukan oleh kentut untuk melakukan perjalanan ke hidung orang lain?
A-bergantung kepada kondisi udara, seperti kelembaban, suhu, kecepatan & arah angin, berat molekul gas kentut, jarak antara 'transmitter' dengan 'receiver'. begitu meninggalkan sumbernya, gas kentut menyebar & konsentrasinya berkurang. kalau kentut tidak dikesan dalam beberapa detik, bererti ianya mengalami pengcernaan di udara & hilang ditelan udara selama-lamanya. kecuali kalau anda kentut di ruang sempit, seperti lift, kereta, konsentrasinya lebih banyak, sehingga baunya akan berlegar dalam waktu yang agak lama sampai akhirnya diserap dinding..

Q-apakah setiap orang kentut?
A-sudah pasti, kalau masih hidup. sesaat setelah meninggalpun orang masih boleh kentut.

Q-betulkah lelaki kentut lebih kerap daripada perempuan?
A-tidak ada kaitannya dengan gender.... kalau benar, bererti perempuan menahan kentutnya, & apabla mahu kentut, banyak sekali jumlah yg dikeluarkan.

Q-saat apa biasanya orang kentut?
A-pagi hari di toilet. yang disebut "morning thunder". kalau resonansinya bagus, boleh didengar di seluruh penjuru rumah.

Q-mengapa makan kekacang menyebabkan banyak kentut?
A-kekacang mengandung zat gula yg tidak boleh dicerna tubuh. gula tersebut (raffinose, stachiose, verbascose) jika sampai di usus, bakteria di usus berpesta & membuat banyak gas. jagung, kubis, susu juga penyebab banyak kentut (bukan baunya!).

Q-selain makanan, apa lagi penyebab kentut?
A-udara yang tertelan, makan terburu-buru, makan tanpa dikunyah, minum `soft drink`, naik pesawat udara (kerana tekanan udara lebih rendah, sehingga gas di dalam usus mengalami ekspansi & muncul sebagai kentut).

Q-apakah kentut sama dengan sendawa, tapi muncul dari lain lubang?
A-tidak.... sendawa muncul dari perut, komposisi kimianya lain dengan kentut. sendawa mengandung udara lebih banyak, kentut mengandung gas yang diproduksi oleh bakteria lebih banyak.

Q-kemana perginya gas kentut kalau ditahan tidak dikeluarkan?adakah dia hilang?
A-bukan..tetapi diserap oleh darah, bukan hilang kerana bocor..tapi bermigrasi ke bahagian atas menuju usus & pada gilirannya akan keluar juga. jadi bukan lenyap, tapi hanya mengalami penundaan.

Q-mungkinkah kentut terbakar?
A-boleh saja. kentut mengandung metana, hidrogen yg combustible (gas alam mengandung komponen ini juga). kalau terbakar, nyala-nya berwarna biru kerana kandungan unsur hidrogen.

Q-bolehkah menyalakan mancis dengan kentut?
A-jangan mengada-ada. .. konsistensinya lain. juga suhunya tidak cukup panas untuk memulakan pembakaran.

Q-mengapa kentut anjing & kucing lebih busuk?
A-kerana anjing & kucing adalah karnivor (pemakan daging). daging kaya dengan protein. protein mengandung banyak sulfur, jadi bau kentut binatang ini lebih busuk. lain dengan herbivor seperti kambing, kuda, gajah, yang memproduksi kentut lebih banyak, lebih lama, lebih kuat bunyinya, tapi relatif tidak berbau.

Q-betulkah pening kepala kalau mencium bau kentut 2-3 kali berturut-turut?
A-kentut mengandung sedikit oksigen, mungkin sedikit saja anda mengalami pening kepala kalau mencium bau kentut terlalu banyak.

Q-apakah warna kentut?
A-tidak berwarna. kalau warnanya `orange` seperti gas nitrogen oksida, aka tahulah siapa yang kentut..hehehe

Q-apakah kentut itu asid atau neutral?
A-asid, kerana mengandung karbondioksisa (CO²) & hidrogen sulfida (H²S)

Q-apa yang terjadi kalau seseorang kentut di planet venus?
A-planet venus sudah banyak mengandungi sulfur (belerang) di lapisan udaranya, jadi kentut di sana tidak ada kesannya. wallahu`alam

So..selamat kentut ek..hahahhahahahha :p

Note: Sumber diambil dari Hospital Machang, Kelantan.

9 kumbang & bunga:

Monkey D Luffy said...

Bagus kan kalau kentut ni ada teknologi macam HANDPHONE...

'ANUS' VIBRATION tu kita bagi SILENT time meeting atau dating...

Monkey D Luffy said...

tak pun bunyi RINGTONE... sedap jugak didengar.

lagu ELLA

Firol said...

hoooo...ni betul2 fact......gile ahh sri hang buat research

Mr PenyuBiru said...

orang yg paling kejam adalah mereka² yg kentut pakai silencer. takde bunyi tapi ade bau. baik punyer bau ooo... haha

13may said...

bijak sungguh :D

paiseh said...

busuk sunggoh...!!

Jard The Great said...

hahahaha... adusss..

apsal ko tak update pasal ko dgn si dia ek??

crita la sikit

baru sensasi blog nih.. hehe..

ad3ck said...

ehehehe kebetulan ku baru je lepas kentut neh. ;p.

acece said...

silent killer ni..arghh mati..
kalo kentot kuar isi guaner plak?

Post a Comment

letak komen yang besh besh je taw..:D

 

Aim-A .. Happily Ever After :D. Design By: SkinCorner