Sunday, June 21, 2009

Saya sangat sayang dia

Saya sayang dia....sangat sayang dia...saya tak reti nak berpuitis seperti dia utk meluahkan isi hati saye..

teringat suatu ketika dulu time skolah menengah, kalau subject BM cekgu suh buat puisi ke..gurindam ke..sajak ke..terus saye call dia...bgtau tajuk ape kne buat..dan beberape jam kemudian..saya dah dpat sebuah hasil puitis yang sangat best..cekgu bagi A..terime kasih utk dia...

saya mula belajar kat tadika GRAMMAR dia hantar, sy blajar kat SRTB dia hantar...sy blajar kat SMTB dia hantar.....dengan TU1950 dia hantar saye ke SMSD seterusnya ke Matrik Kuala Pilah pun dia masih setia hantar...saya masuk UM pun dia masih hantar...

sewaktu sekolah dulu, kengkadang dia selalu amik sy balik skolah lewat..kerana tertidur di waktu tengahari...sy selalu menangis kerana hanya sy yg tinggal kat sekolah...dan kini..bila suda bekeje..sy tau kenapa ayah sy lena tido ditengahari dan lambat ambil sy...

dulu bile dpt tawaran masuk ke SMSD byk urusan yang perlu dilakukan..kne isi borang itu laa..kene duty stamp itu la..kne ini lah..dan semua benda itu sy lakukan sendiri..dia tak mau tlg buat pun..rasa nak nanges....dia hanya bagi saye guide apa yang perlu sy buat...dan skrg baru sy paham kenapa dia tak lakukan semuanya utk sy dan minta sy buat sendiri...dia tak spoon feed sy.... dia mahukan sy belajar..belajar berdikari...belajar buat sendiri..kalau tak tau..tanya...dn skrg sy nmpk hasilnya....sy menjadi seorg yg berdikari..alhamdulillah....

sy ingat lagi..sewaktu hari pertama dia hantar saya masuk UM tahun 2002, dia telah mengeluarkan sehelai wang RM1, dia tulis sesuatu..dan dia bg kat sy...sy baca...Semoga cita² along tercapai...Belajar elok²...pesan dia....dia hanya boleh bagi ini kat sy..seterusnya sy kne usaha sendiri....sy masih simpan not RM1 itu...tp...semasa pindah...not itu hilang...sy sungguh sedih....

sy berkenalan dgn WQC1950 pun sbb dia..dia yang introduce en.best kat saye...tanpa byk soal sy terus setuju...dia tahu kereta ape yg sy suka...pada mulanya saya mahu letak WQC5382 sempena bestday saye..tp kerana dia mahukan 1950, sy rela korbankan kehendak saye..tak mengapa...perkara kecil shj....dan semua urusan pembelian en.best sy yg uruskan sndri...mula dr mencari dealer hinggalah dapat roadtax...dia hanya guide tru handphone.....terima kasih utk dia....sekurang kurangnya sy belajar mcm mana nak beli kereta ....

skrg..sy suda bekeje pun dia slalu dtg melawat kerana 1,2tahun ini waktu sy yg sgt terhad utk balik kg disbbkan ade kelas dihujung minggu...dia suka dtg kl katenya....tetapi...tika rindu kat dia....WQC1950 terus aje pecut pulang bertemu dgn dia tanpa mengira masa...

sy byk blaja ttg kehidupan dgn dia...dia byk suh sy bersabar dgn gelagat manusia yg unpredictable..dulu dia pernah memberi nasihat dikala sy dikhianati kawan...berhati hati dlm berkawan...katenya lagi kengkadang kawan tikam blakang adalah perkara biasa..ramai....sbb ade kawan yang tak mahu tgk kite senang...dan sampai skrg saye ingat ayat dia...

dan sy sgt respek dia kerana dia sgt cool dlm menghadapi semua perkara...rileks aje..tak seperti sy..yang mudah kelam kabut...tp..alhamdulillah...skrg sy suda agak cool...sy nak contohi dia...

dia seorg yang sgt kelakar...jarang marah..tp bila marah..aduhai..boleh tercabut jantung saya....

dan..yang paling sy respek kat dia..dia tak pernah tinggal solat...pergi ke mana shj ngan dia..ke kelantan...ke johor...berjalan ke mana shj..dia akan singgah kat hentian bila dah masuk waktu solat...kalau ada sesiapa yng berminat nak jadi pasangan hidup sy...inilah antara kriteria yg menjadi point utama selain hensem,berpewatakan menarik,sedap sedap buat menantu...kalau dia boley...sy punya pasangan pun mesti boleh...

bila terdengar petikan gitar..sy akan jadi rindu...kenapa?? dia selalu bermain gitar dan lagu puisi dirumah...dan..sylah orgnye yg selalu memutuskan tali gitar dia dikala cuba² mencuri utk belajar bermain gitar...dan sampai skrg saye tak reti mcm mana nak hasilkan lagu dr gitar...darah seni dia langsung tak mengalir dlm diri saye....

semalam sy telefon dia...sy rindu dia...sy bgtau dia sy baru habis kelas...ade kat depan kelas...dan dia kata...ooooo...kelas along yang kat atas bukit tu ek...yg kita bergambo konvo tu ek...dan sy sungguh terharu kerana dia masih ingat dimana kelas saya...

skrg..bila sy da bekeje,dia masih lagi menghulurkan bantuan...dulu umah sewa saya hanya ade benda yang basic aje.. tikar dan meja kecik...skrg..dah penuh...terima kasih utk dia...sy tidak minta semua itu..tp dia yang memberikan kepada sy....sng katenye bile dia dtg nak berehat²...

kalau dulu, berjalan² dia yang slalu drive, tetapi skrg ..alhamdulillah...sy suda membawa dia berjalan² dgn en.best di serata tempat yang dia nak pegi...dia hanya duduk berehat kat belakang bersama kekasih hati dia...walaupun sy tau ape yang sy lakukan kat dia hanya kecil dr pandangan mata...namun sy puas kerana dpt membalas serba sedikit jasa dia dgn keringat kecil sy...

no hp yg sy guna skrg ni pun dah berusia 10 tahun..hadiah dr dia sbb dpt result ok during spm99..dia yg pilihkan nombor itu.....dan dia belikan time dia pi kl dlm tawun 1999...so..no hp sy adalah no kl...mcm tau² plak sy akan duk kl bile dah keje nnt :P

27 tahun dahulu..


setelah 27 tahun..

dia dan kekasih hati
dia n ira(my youngest bro)
dia n putra(my first bro)
rindu masakan ayah!!!!
ayah suka mengemas...:D
during my konvo..2006raya last yearlike father like daughter :D (WRG1950 x de dlm pic..jgn kecik ati ye :P)


banyak lagi yang nak sy ceritakan ttg dia..tp sy sgt sebak skrg ini bila mengingtkan segala jasa dia kat kami adik beradik.....sy sgt rindu kat dia dan kekasih dia...korang mesti tak percaya kan boleh dikatakan setiap hari sy akan menelefon dia dan kekasih dia...biarlah ckp x sampai 2 minit pun..asal dgr suare...dan...sy rindukan dia dan kekasih dia...hujung minggu ni ingat sy nak balik jumpe dia dan kekasih dia..sy nak peluk dia dan kekasih dia...dan sy nak ucapkan kat dia secara terus...tak mau ckp tru telefon.....sy nak bgtau dia.....

AYAH, SELAMAT HARI AYAH..TERIMA KASIH KERANA MENJADI AYAH YANG TERBAIK UTK SY...SY SGT SYG AYAH..TERIMA KASIH AYAH :D errr...errr...ayah..boleh masak tomyam tak...rindu tomyam ayah laa...hihihihi :P

~sekian..hasil nukilan dr seorg anak utk seorg ayah yang amat disayangi~

note: SELAMAT HARI BAPA UTK SEMUA PEMBACA YANG BERGELAR BAPA.

17 kumbang & bunga:

acece said...

wah best nye cerita..wa punya bapa kalau dilayan jawab nye masuk umno la wa...wakaka

Mr PenyuBiru said...

ayah ko rock aaa.

seme muka adik beradik ko termasuk ko kut belah mak ko la.

pepehal selamat hari bapa tuk ko!

erh! tuk bapa ko.hehe

xuen adyla said...

selamat hari bapa to kak aima punya daddy

John Iverson said...

Story yg menyentuh perasaan... Tringat kt my father... Mcm serupa la your father n mine... Selamat hari bapa... Semoga dirahmati Allah selalu.. By the way, sy nmpk mcm pnyanyang ke?

kueh bakar said...

yup..dia rock skali...
tanya dia..
bila mahu potong rambut?
ekekekekee

murni^^ said...

rock nya ayah ko.. kagum ah hehe

uh muka ko ngan mak ko sangat serupa.. hehe

Jard The Great said...

hehee... balik jgn tak balik

en_me said...

kasih ibu membawa kesyurga, kasih ayah takdok tolok bandingnyerr.. salammms

aRaBeLLa said...

puyooo rock kapak la bapak ko weh...huhu

speedrider said...

Selamat hari Bapak jugak.
Bapak hang memang rock abes...

Amazingly Azlynn said...

huhuhu...syahdunya baca entry kali ni...

tak aci!!! ayah buatkan puisi waktu sekolah...!!! tak aci jugak!!!

anyway, happy father's day utk pakcik othman..hehehe...:)

famia said...

gila rock ayahanda kau.
fuh.. best.

Firol said...

wahh cerita syahdu....

sri hang ada lagi gambar zaman kita sekolah dulu....aku nak le kalu hang ada...

SJ said...

OMG! terharunyaaa...

nak nangis pleaseee.. pandai Cik Puan Sri Dr. Sri menulis. nak nangiiisssss

selamat hari ayah Uncle Othman!

aim-a said...

to acece: tq tq tq..hihihi..:p

to Penyu: ye ke???aku rase muke aku cam ayah ... :P

to xuen:thanks!!!!

to John: serupa??? wah...boley masuk geng tu :P haah...ko sgt penyayng ngan kucing :D

to kueh: isu sensitip tu potong rambut...kikikiki :p

to murni: hahahahhaha..serupa??? aku rase aku cam ayah aku...tak ek.???

to jard: jom!!! ghanu plak :D

to en_me:yeah!!!! salam :D

to arabella: haah..hihihihi :P

to speedrider:slamat hari bapak utk bapak ko jugak...hihihi..mmg dier rock :D

to famia: hahahaha...ayahanda aku mmg camtu :P

to firol: ade, tp ku kena carik kat umah ghanu arrrrr...nnt ku ade mase..ku scan n bagi ko eks :D

to SJ: amin!!!!!!!! nak tisu???? thanks!!!!! Slamat hari bapak juga utk Uncle Jamil :D

haNie said...

hensem ayah ko ek..
hahaha!!
slmt ari bapa..[agak terlewat.. :P]

aim-a said...

to hanie: ayah aku hensem?????vavavvavavvava...thanks!!!!anak pompuan dier chantek jugak kan?kan?kan? hihihihi :P

Post a Comment

letak komen yang besh besh je taw..:D

 

Aim-A .. Happily Ever After :D. Design By: SkinCorner